Моята количка

Общо
0 продукт продуктa
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Интересни факти за Виното

Интересни факти за Виното

Виното, напитката на боговете, от хилядолетия е любимото питие на хората. Присъства в сърцето на цивилизацията от древни времена!

Напитката, за която са изписани много редове и са изказани много думи.


Думата „вино“ идва от гръцката дума Fοινος, означаваща вино и лоза.

Вълшебната течност, която в миналото е вдъхновявала крале, художници и писатели. Виното е алкохолна напитка, която се произвежда чрез ферментация на плодове, съдържащи захар. Ферментацията се извършва от дрожди в алкохолa, които дават характер на виното. Гроздето е с богат вкус и с високо съдържание на ферментационна захар, което го прави идеално за производството на вино. Основната цел на винопроизводителите е да получат напитка, която съчетава гама от приятни и интересни вкусови и обонятелни характеристики.


Първото доказателство за култивирано земеделие разкрива лозя сред култивираните култури. От “люлката на лозарството”: Армения, Грузия и бреговете на Черно море през Египет, Гърция и други части на Европа, лозята процъфтяват като насаждения и се превръщат в социална, икономическа и културна необходимост. Отличителен белег на гръцките и римски цивилизации е бог Дионис който започва празниците с вино като по този начин го прави неотменима част от средиземноморския начин на живот. Впоследствие, виното става важна част от християнската религия, а през Средновековието, европейските манастири допринасят много за повишаване на качеството му и за подобряване на техниките за отглеждане на грозде и правене на вино в избите.

 

Производителите могат да влияят на стила и качеството на виното, което произвеждат чрез избора си на местоположение на лозята, методите за засаждане и решенията, които взимат през годината, но като цяло те са изключително зависими от природата. При гроздобер, гроздето носи отпечатъка на климата в това определено лозе през годината.

Всеки лозов масив е уникално съчетание от климат, топография и вид почва, който оформя характера на лозята, които растат там и на гроздето, което се ражда. В замяна, виното направено от това грозде отразява характера на това далечно място. Френската дума terroir, която буквално се превежда като “почва”, се използва за описание на цялата околна среда, в която виреят лозята. Освен тероара и начина на винопроизводство, най-голямо влияние върху вкуса на виното оказва индивидуалният сорт грозде или бленд от сортове. Основните четири червени сорта са Каберне Совиньон, Пино Ноар, Сира/Шираз и Мерло. Основните четири бели сорта са Шардоне, Совиньон Блан, Ризлинг и Семийон.

Процеса на винопроизводство се състои от няколко етапа: мачкане и ронкане, ферментация, пресоване, узряване, избистряне и филтриране и последно -купажиране и бутилиране. Един опитен производител на вино, както и високотехнологичното оборудване играят важна роля при гарантиране на качеството.

По отношение на стиловете вино – те са много по цял свят. Няма две еднакви вина благодарение на влиянието на климата, геологията, сортовете грозде и подхода на винопроизводителя.   Трапезните вина се класифицират като бели, розе и червени.

 

През 16-ти век, европейците навлизат в Новия свят, а религията и лозята идват заедно с тях. Виното като по-чистa и безопаснa напитка за консумация става толкова неотделима част от всекидневния живот, колкото и самата религия. Междувременно, винената търговия в Европа процъфтява (от големите експортни центрове като Бордо, Порто и Венеция), техологиите за бутилиране се усъвършенстват, производството на пенливо вино напредва и вината от Бордо, Бургундия, Германия и Португалия стават все по-високо ценени. Виненият свят, такъв, какъвто го познаваме днес, започва да се оформя. 
Днес, повече от когато и да е било, виното е част от всекидневния начин на живот, както като питие за празник, така и като многостранен партньор на храната. Фактът, че е станало толкова интригуващо, не е изненадващ. Освен релаксиращия ефект на алкохола, виното продължава да изумява с вечно променящия се характер неразривно свързан със земята, хората и културата, която го е създала.

 

 


Съвети за Съхранение :


В никакъв случай не се опитвайте да съхранявате вино в кухнята си. Изследване доказва, че именно заради по-високата стайна температура там, качеството на напитката много бързо може да се влоши. Хладилника също не е подходящо място, тъй като пък в него е прекалено студено. Златната среда е да намерите едновременно тъмно и хладно помещение, където можете да държите всичките си бутилки. Ако имате изба или мазе, би било най-добре.

А ако сте притежател на колекция от изтънчени вина, запомнете едно – никога не ги дръжте изправени. Това може да доведе до изсъхването на корка и образуването на въздух в бутилката. Дръжте бутилките легнали, освен ако течността не е запечатана с изкуствена коркова тапа.


ЦИТАТИ:


· „Възрастта е просто число. Напълно незначителна е, освен, разбира се, ако не си бутилка вино.“ – Джоан Колинс

· „Виното прави всяко ястие повод за празнуване всяка маса по-елегантна и всеки ден по-цивилизован.“ – Андре Симон

· Един от недостатъците на виното – кара човек да бърка думите и мислите си.“ – Самюел Джонсън

· „Приеми това, което животът ти предоставя и отпий от всяка чаша. Всички вина трябва да се опитат. От някои само да се пробва, от други да изпиеш цяла бутилка.“ – Паулу Коелю

· „Изискано ястие без чаша вино е просто трагедия.“ – Кати Матеа

· Хората са като виното. Някои се превръщат в оцет. Други стават все по-добри с времето.“ – Папа Йоан

· Виното е едно от най-цивилизованите неща в света и най-естественото, което е доведено до съвършенство, носещо велико удоволствие.“ – Ърнест Хемингуей

„Виното развеселява тъжния, подмладява стария и вдъхновява младите“ – Лорд Байрон

 

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)