Горгонзола носи името на едноименния град в Северна Италия, в Ломбардия. Съществуват различни истории и легенди за първото създадено сирене Горгонзола и за неговия истински произход. За достоверна се счита версията, че до началото на 20 век никой не е обръщал особено внимание на този ароматен и вкусен млечен продукт.

За местните хора това сирене било известно просто като stracchino verde (зелено сирене.Постепенно обаче славата на сиренето се разнесла и му било дадено дължимото. Изникнала нужда да се намери подходящо име на продукта и съвсем прозаично то спечелило името Горгонзола – едно от многото села, където се правело ароматното сирене.

 

Употреба

Горгондзола се съчетава отлично с червени плътни вина и с плодове. Използва се основно като десертно сирене, а също така и при приготвянето на различни видове паста, ризото, полента и др. ястия. Може да се използва и като съставна част от салати, сосове и дресинги.

Източник на информацията : Wikipedia,Gotvach.bg