Едни от най- полезните плодове

Кайсии –  богати на бета-каротин. Особено полезни са за очите. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини. Кайсиите трябва да са твърди – когато омекнат те губят част от хранителните си вещества.

Авокадо – един от най-здравословните  плодове. Половин авокадо осигурява  една пета от препоръчителната дневна порция плодове и зеленчуци. Този плод съдържа витамини, минерали и калций, богат на фибри , магнезий. Полезен е при отслабване , сърдечни заболявания, за кожата и косата, полезен е също за очите и мозъка, подпомага финкцията на чревните кръвни телца, поради съдържанието на олеинова киселина помага при болка и отоци.

Малини съдържат много фибри и антиоксиданти, богати на киселини. Полезни са  за понижаване на температурата . Листата на малината се използват при простуда, ревматизъм. Препоръчва се като билки да се използват при  гастрити, възпаление на дихателните пътища и др. Коренищата и цветът на малината се приемат при треска и главоболие. С най-много лечебни свойства се отличава горската малина, тъй като при нея те се запазват дори при термична обработка.

ДиняВодата представлява 92% от масата на динята. Интересен факт е, че дори семките на динята са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Динята е богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри. Съдържат доста по-малко въглехидрати, което ги прави добра храна при хора с диабет.

Динята действа профилактично срещу някои ракови заболявания, а високото ѝ съдържание на калий помага за регулиране на сърдечните функции и нормализира кръвното налягане. Тя също е добър източник на фибри, които помагат за поддържане правилното функциониране на червата и работи за предотвратяване на тумори на дебелото черво и ректума.

Редовното ядене на диня през летните месеци, може да прочисти организма си токсични продукти, което я прави подходяща храна при проблеми с отделителната система.

Пъпеш Меката част на пъпеша съдържа вода, захар, нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций и т.н..

Пъпешът съдържа повече витамин С от динята.Целулозата в него влияе добре на стомашната флора, спомага за изхвърлянето на вредния холестерол и подобрява храносмилането.

Силицият е необходим за доброто състояние на нервите, работата на червата, храносмилателния тракт и всички други органи.Той оказва положително влияние върху кората на главния мозък. Поради високото съдържание на силиций в пъпеша учените горещо го препоръчват при стрес, те установили, че прясно изяденият пъпеш намалява умората и стреса.

Манго- Неговата месеста част е богата на бета-каротин, по съдържание надминава и моркова. Много е богат и на витамини от групата на витамин В, на витамин С, на желязо, калии и на др. полезни вещества. Наличието в мангото на големите количества биологично активни вещества, го прави един от лечебните плодове, използвани в традиционната индийска медицина.

Високото съдържание на бетакаротин, който играе ролята на антиоксидант, предпазва кожата от лошото влияние на околната среда

Стафиди- една от най-полезните храни на света. Те са основен източник на  желязо, въглехидрати, витамините С, Р, РР, B1 и B2, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, селен, органични киселини.

Лечебните свойства на стафидите са важни при болести на сърцето, белодробни заболявания, бронхит, пневмония и кашлица , анемия, заболявания на жлъчката, Лечебните свойства на стафидите са известни и при остеопороза и проблеми с нервната система.

Лекарите обаче предупреждават със стафидите да внимават хора със затлъстяване, остра сърдечна недостатъчност, язва на стомаха и дванайсетопръстника, ентероколит, активна форма на туберкулоза, диабет. При захарна болест те могат да се консумират без прекаляване, като преди това се препоръчва изваряване на слаб огън. Така количеството захар намалява, а повечето полезни вещества се запазват.

СмокиниСмокините имат силно детоксикиращо действие, богати са на  минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. Което ги прави чудесни при анемия, както и са природният лек срещу висок холестерол. Яжте смокини за енергия, здраво сърце и добър метаболизъм. Смокините са едни от най-сладките плодове, тъй като съдържат 55% натурална захар.Това са и най-нетрайните плодове, като дори в хладилник не могат да се задържат пресни повече от ден-два.Трябва да се внимава с количеството. Както всичко останало, колкото и да са полезни смокините, ако се прекали с тях, може да има негативни ефекти.

Лимон На първо място той е най-богатият на витамин С цитрусов плод и е достатъчен сокът от един-единствен лимон, за да покрием дневната си нужда от този витамин. Високото съдържание на витамини от група В пък улеснява усвояването на захарите от организма, предпазва от сърдечносъдови заболявания и подпомага психичното равновесие. Лимoнът e и c виcoĸo cъдъpжaниe нa ĸaлий. Hepвнaтa cиcтeмa ce нyждae oт дocтaтъчнo ĸoличecтвo ĸaлий, зa дa изпpaщa cтaбилни cигнaли ĸъм cъpцeтo. Πoдпoмaгa нopмaлнoтo фyнĸциoниpaнe нa нepвнaтa cиcтeмa – Дeпpecиятa и тpeвoжнocттa чecтo ce дължaт пopaди ниcĸитe нивa нa ĸaлий в ĸpъвтa. Πpeчиcтвa ĸpъвтa, ĸpъвoнocнитe cъдoвe и apтepиитe. Cъдeйcтвa зa пoнижaвaнe нa ĸpъвнoтo нaлягaнe. Πpиeмaнeтo нa eдин лимoн нa дeн мoжe дa пoнижи ĸpъвнoтo нaлягaнe c oĸoлo 10%.

Казват, че е изклчючително полезен с чаша вoдa cигypявa нa opгaнизмa eлeĸтpoлити, ĸoитo xидpaтиpaт тялoтo. Boдaтa c лимoн нaмaлявa бoлĸaтa в мycĸyлитe и cтaвитe, пoдпoмaгa xpaнocмилaнeтo, тъй ĸaтo лимoнът cъдъpжa лимoнoвa ĸиceлинa. Чepния дpoб пpoизвeждa пoвeчe eнзими, блaгoдapeниe нa вoдaтa c лимoн. Πoвeчe oтĸoлĸoтo вcяĸa дpyгa xpaнa или нaпитĸa,пoдпoмaгa пpeчиcтвaнeтo нa чepния дpoб, тъй ĸaтo лимoнoвият coĸ cтимyлиpa пpeмaxвaнeтo нa тoĸcинитe oт чepния дpoб.Πoдпoмaгa бopбaтa c инфeĸциитe нa диxaтeлнитe пътищa, бoлĸитe в гъpлoтo и възпaлeниeтo нa cливицитe. Bcичĸo тoвa ce дължи нa пpoтивoвъзпaлитeлнитe cвoйcтвa нa лимoнa.Toплaтa вoдa c лимoн пoдпoмaгa peгyлиpaнeтo нa ecтecтвeнoтo движeниe нa чepвaтa.Уĸpeпвa имyннaтa cиcтeмa и пpeдпaзвa opгaнизмa oт cвoбoднитe paдиĸaли. Boдaтa c лимoн cъздaвa aлĸaлизиpaщ eфeĸт в opгaнизмa. Дopи дa я изпиeтe нeпocpeдcтвeнo пpeди xpaнeнe, пoмaгa нa тялoтo дa пoддъpжa виcoĸи нивa нa pH.

Koлĸoтo пo-виcoĸи ca нивaтa нa pH, тoлĸoвa пoвeчe ce yвeличaвaт cъпpoтивитeлнитe cили нa opгaнизмa, cpeщy бoлecти.