Моята количка

Общо
0 продукт продуктa
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Идеи за боядисване на Великденски яйца

Идеи за боядисване на Великденски яйца

Идеи за боядисване на Великденски яйца

Днес е Велики четвъртък, когато по традиция се боядисват великденските яйца.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

Според християнските предания когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император тя му подарила яйце , което било обагрено с червена боя за яйца, символ на кръвта на Христос. От тогава навлязъл обичаят да  се подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове боя за яйца.

Ако са ви омръзнали традиционните методи за боядисване , днес ще ви покажем по-нестандартни идеи как да украсите великденските си яйца.

Ако не успеете да ги боядисате днес , може да ги боядисате и през Велика събота преди празника.


Първото боядисано яйце, по традиция в червено се остявя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

 


Боядисване с лак- все по популярен става този метод за боядисване на яйца. Лака покрива тънак слой от черупката на яйцето и се води безопасено, но според нас най добре да използвате кухи яйца , за да не проникне лака за ноктите през черупката. В пластмасова чашка или купа се сипва вода, след това се капват няколко капки различни цветове лак, разбъркват се с дървена клечка за да се получат интересни шарки и се потапя яйцето, придържайки го с два пръста. След като го извадите, трябва да изчакате лака да изсъхне добре преди да го допрете някъде, защото ще се развали ефекта от шарката.


Пъстри великденски яйца с помощта на пяна за бръснене
Разпределете пяната за бръснене в плитък съд и започнете да капете отгоре боичките. С дървена пръчица направете интерсни шaрки по повърхността. Оваляйте хубаво яйцето от всички страни, оставете го да изсъхне и изтрийте пяната.

Боядисване на яйца с копринени вратовръзки
В парче от вратовръзката се увива сурово яйце. За най-добър резултат тъканта трябва да бъде предварително намокрена. След това увийте яйцето в друг плат и вържете здраво, за да не се размести коприната.

След това яйцата се варят в съд с вода и 100мл оцет, от 30минути до 4 часа. След това яйцата се оставят да се охладят във водата в продължение на няколко часа.


Декупаж
Още един метод ,който много нашумя през последните години.

За целта са нужни цветни ярки салфетки (ползва се само най-горния пласт ). Може и да не се ползва цялата салфетка, а само мотив от нея.

Яйцето се слага във салфетката или се слагат отделните елементи, взима се разбит белтък с четка и се намазва отгоре. Веднага щом започнете да мажете с белтък, салфетката ще се залепи за яйцето. След което яйцето се оставя да изсъхне напълно.

 

Със семена и макарони
Храната би ви била полезна и в украсата, стига да имате много търпение и спокойствие.

 

Омбре
В крак с модата омбре завладя и великденските яйца.

Тук ви е необходимо само боя за яйца и оцет. Разтворете в дълбок съд 1с.л. оцет отначоло започнете с по малко разтвор, такаче да се покрие само долната част на яйцето, придържайте го право, постепенно добавяйте още вода към боята, така тя се разрежда и става по бледа. Продалжавайте така, до като не боядисате цяло яйце

·

С маслени бой


 

С памук или кухненска хартия 


Няколко интересни предложения и за децата

 


 

 


Развихрете въображението си и се доверете на инстинкта си!


Препоръчително е яйцата да са бели за всички вариaнти, тъй като стават по красиви шарките. Все по многобройни стават вариантите за боядисване на яйца. Надяваме се да сме ви били полезни, информацията е събрана от интернет.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)