Моята количка

Общо
0 продукт продуктa
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Греяно вино

Греяно вино
Аромат на канела, джинджифил, кардамон, индийско орехче, ябълки, смесен с младото тазгодишно вино, аромат на сезона, аромат на времето на надеждата и очакваното по-добро. Това време настана и тази година. Все по-рано от предишната. Зелените иглолистни дръвчета окичени с все по-оригинални украси, греят по витрини и площади. Тихата надпревара чия декорация ще е по-пъстра и богата тече с пълна сила. Цялата тази идилия не би била пълна без вкуса, аромата и топлината на традиционното коледно греяно вино, на което се радват хората от цял свят по коледните базари, празничните събирания или тихите и уютни зимни вечери прекарани с любимите хора вкъщи. 
Историята на греяното вино е стара. приготвянето на тази ароматна и сгряваща напитка води началото си от Римската империя. Виното с ароматни подправки е споменавано в текстове на Плиний Стари и в рецепти от I в., приписвани на Марк Гавий Апиций, готвач и кулинар от времето на император Тиберий. Сред тях се открива Conditum Paradoxum – греяно вино с три основни съставки – мед, черен пипер и разбира се вино. Друго известно наименование е Hippocras – греяно вино със захар и ароматни подправки като сред най-често използваните е канелата. Появата на топлото питие се дължи и на нетрайността на някои вина. Така с прибавянето на мед и различни билки се предоставяла съвсем нов вид напитка. По този начин дефектът се превърнал в ефект.
В наши дни греяното вино е известна и обичана топла напитка, неизменен гост на празничните базари и трапези. Разновидностите в приготвянето му са много и интересни. Най-често използвани подправки за греяно вино са канела, черен или лют пипер, ябълка, цитруси, кардамон, звездовиден анасон, ром. Всички тези аромати превръщат греяното вино в приказка или мечтание. Вихър от вкусове и топлина. Не е нужно да използвате скъпи вина, подправките ще свършат своето. Много важно при приготването на изкушението е виното да не завира, а да се достигне оптимално загряване от 60-70 градуса. При по-високи температури вкусовите качества на виното се губят, тъй като алкохола се изпарява. 
Освен че е вкусно, греяното вино е и полезно. За благоприятното въздействие върху организма на напитката свиделстват множеството издадени публикации и научни статии. Напитката има благотворно действие върху сърдечната и храносмилателната система. Познато е и със своите силни антиоксидантни свойства. Може да бъде използвано като детокс на черния дроб и бъбреците, противовъзпалително средство и като спомагателен продукт при лечение на затруднения на паметта. 
Представяме Ви нашата любима рецепта за греяно вино: 
РЕЦЕПТА ЗА ГРЕЯНО ВИНО
Необходими продукти:
1 л червено вино
10 г канела
10 г карамфил
20 г кора от лимон/портокал
20 г мед (обикновен или с канела)
Малко звездовиден анасон
Щипка кардамон
Черен ром
Начин на приготвяне:
Виното се налива в подходящ съд за затопляне. Към него се прибавят останалите съставки и течността се поставя на котлона. Разбърква се периодично и при температура 60-75 градуса, се сваля и се оставя да престои за около половин час, за да може да поеме ароматите на подправките. Прецежда се, налива се в подходящи чаши и се поднася.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)