Моята количка

Общо
0 продукт продуктa
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Храни за добър тонус в топлите дни

Храни за добър тонус в топлите дни

 

ХРАНИ ЗА ТОНУС В ТОПЛИТЕ ДНИ 


През летния сезон за щастие пресните продукти, съставящи менюто ни са в изобилие. Въпрос на благоразумен избор от наша страна е да се възползваме от щедростта и многообразието, което ни предоставя този сезон.

Общото на плодовете, които зреят и се наливат със сладост през лятото (ягоди, череши, малини, къпини, арония, боровинки, кайсии, дини, пъпеши и т.н.) е, че са богати на въглехидрати. Те доставят необходимата влага на организма и обезателно съдържат витамин С – най-мощният антиоксидант. Само като илюстрация – една чаша с пресен ягодов сок съдържа 163% от дневната необходимост от витамин С. Всъщност всеки плод ни дарява с физическото усещане едновременно за лекота и ситост. Една свежа плодова салата няма как да не ни подейства енергизиращо и ободряващо. Изпратете ни вашите идеи със снимки и описание и ние ще публикуваме най-оригиналните от тях! Ето няколко рецепти от нас, с които може да започнете. 

 

      РАТАТУЙ

 

Ратату̀й е френско национално ястие, типично за областта Прованс в Югоизточна Франция и град Ница. Представлява смесица от печени зеленчуци, предимно патладжани, тиквички, чушки, домати, лук, чесън, провансалски подправки и други.

Начин на приготвяне:

Нарязват се чушките на квадратчета (2х2), тиквичките на дебели кръгчета, патладжаните на парчета, лукът на резени и доматите на кубчета. Поръсете тиквичките и патладжаните със сол и оставете 30 минути. Сложете малко зехтин в тигана и бързо запържете чушките -> извадете в чиния. Същото направете и с лука, тиквичките и патладжаните. Долейте още зехтин, сложете чесъна, доматите, дафиновия лист и кимиона, сол, пипер и захар. Разбъркайте и добавете зеленчуците. Готви се около 5 минути, като се бърка постоянно. Добавете босилека, разбъркайте още веднъж и сервирайте.

Продукти:

  • 2 големи червени чушки 
  • 300 г патладжани 
  • 1 кг тиквички 
  • 1 кг домати
  • 1 -2 гл.лук 
  • зехтин
  • 1 дафинов лист
  • кимион
  • 4 ск.чесън
  • сол 
  • пипер 
  • захар 
  • босилек 

 

 

                  

Пица е италианско национално ястие, популярно в цял свят. Представлява плосък и кръгъл хляб, изпечен в пещ, който обикновено се покрива с домати или сос на доматена основа и моцарела. Вариациите са много и тук Ви показваме една от тях.

Начин на приготвяне:

Настържете картофите и морковите. Нарежете на ситно лука. Смесва се всичко,  добавете брашно и яйца, поръсете с подправките. Намажете тавичка с масло и сложете на дъното парчета от пуешкото. Сложете картофената смес, заравнете и печете при 220 градуса за 30 мин. Домата, чушката, маслините, останалите парчета пуешко и парченца шунка, наредете върху запечената картофена смес. Поръсете с подправки, настърган кашкавал и запечете още 10 минути.

КАРТОФЕНА ПИЦА

 

Продукти:

  • 5 средни картофа
  • 2 средни моркова
  • 1 лук
  • 2 яйца
  • 1 с.л.брашно
  • 4 тънки парчета пушено пилешко или пуешко
  • 1 домат
  • 1/2 чушка
  • маслини
  • риган, майоран или друга подправка.

 

Класическото кюфте е ястие от смляно на кайма месо, с лук и подправки. Може да бъде във форма на топче или плоско. Приготвя се чрез пържене, печене на скара или в тава на фурна, по-рядко чрез паниране или варене. Все по-популярни стават и разновидностите му, в които месото е заместено от зеленчуци.

Начин на приготвяне:

Настържете морковите, тиквичките, лука и фетата. Смесете брашното с кимиона, мака, кърито и магданоза, добавете сол и пипер. Смесете брашняната смес със зеленчуковата, добавете яйцето. 
Загрейте в тигана маслото и олиото, пускайте с лъжицата от сместа и изпържете кюфтенцата до златисто от двете страни.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КЮФТЕТА С ФЕТА

 

Продукти:

  • 2 големи моркова
  • 1 голяма тиквичка
  • 1 малка гл.лук
  • 55 г сирене фета 
  • 4 с.л. брашно 
  • 1/4 ч.л. кимион
  • 1/4 ч.л. мак 
  • 1 ч.л. къри
  • 1 с.л. магданоз 
  • 1 яйце, леко разбито 
  • 2 с.л. масло 
  • 2 с.л. олио
  • сол, черен пипер

                                                                                                                    ПЛОДОВА САЛАТА

За това предложение, не ви е необходима специална рецепта. Плодовата салата е подходяща за всяко време на деня. През лятото разнообразието от  плодове е по - голямо, а консумацията от освежаващи плодове действа като охладител в горещините. Освен, че са много вкусни те са и много полезни и помагат за набавянето на различни витамини и минерали.

Нарежете сезонните плодове. По-желание може да добавите кисело мляко, сладолед, лек крем или да ги покриете с мед, семена или ядки.

 


 *Снимките в статията са илюстративни

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)